Katere maščobe naj vsebuje pasja hrana?

Maščobe so poleg beljakovin, najpomembnejši vir energije, ki jih pes zaužije s hrano. Pomembne so pri prebavi, saj omogočajo absorbcijo vitaminov (A, D, E in K), ki so topni v maščobah, tvorijo membrane telesnih celic, nadzirajo delovanje hormonov, prispevajo k krepitvi imunskega sistema in preprečujejo vnetja.

Pravilna vsebnost in pravilno razmerje med maščobnimi kislinami je pomemben del zdravega imunskega sistema vašega ljubljenčka. Ker imajo visoko energijsko vrednost, pa morajo biti količine v prehrani majhne.

Maščobe razvrščamo na nasičene, enkrat nenasičene (omega – 3) in večkrat nanasičene (omega - 6) maščobe. Omega-3 maščobne kisline imajo predvsem vpli na rast pasje dlake, omega-6 maščobne kisline pa preprečuje suho in luskavo kožo, ter vnetja. Pasji organizem, enako kot čoveški, ne more sam tvoriti večkrat nenasičenih maščobnih kislin, zato jih moramo zaužiti s hrano. So namreč nujne za nemoteno delovanje membrane in so osnova za nastanek tkiv hormonov.

Večina rastlinskih olj vsebuje predvsem nenasičene maščobne kisline, za pasjo prehrano, pa so primerna predvsem naslednja olja:

Lososovo olje je bogato z omega–3 maščobnimi kislinami, ki pozitivno vplivajo na kožo in dlako, varujejo pred srčno žilnimi boleznimi in vzpodbujajo apatit. Vendar bodite pri nakupu pozorni na izvor lososa, saj so pogosto onesnaženi s težkimi kovinami.

Olje iz grozdnih pečk vsebuje veliko omega–6 maščobnih kislin, zato pozitivno vpliva na celične membrane, ter na dlako in kožo vašega ljubljenčka. Je naravni vir antioksidantnov, ki skrbijo za zaščito celic pred prostimi radikali in delujejo proti staranju celic.

Kokosovo olje je prav tako bogato z omega-6 maščobnimi kislinami. Blagodejno vpliva na kožo in dlako vašega ljubljenčka. Uporabimo ga lahko za zaužitje ali zunanjo uporabo, saj pomaga pri celjenju prask in pri srbečici.

Laneno olje vsebuje veliko omega-3 maščotnih kislin. Vsebuje pa tudi nehranilno fitinsko kislino, ki bo lahko vašega ljubljenčka oškodovala za nekatere minerale. Je odličen dodatek pri menjavi dlake.

Konopljino olje ima ustrezno razmerje maščobnih kislin omega-6 in omega-3, zato lahko pomaga pri težavah z artritisom in vento kožo, ter pomembno krepi imunski system vašega ljubljenčka.

Če obroke pripravljamo doma, je nujno potrebno dodati olje.  Poleg pozitivnih učinkov, olja poskrbijo tudi, da je hrana okusnejša in ima boljšo teksturo. Najbolje je, če kombiniramo rastlinska in živalska olja v razmerju  3:1. Pri izbiri olj bodimo pozorni, da so hladno stiskana in nerafinirana.

Pikoš d.o.o., vse pravice pridržane | Izdelava spletne trgovine StudioFACA